KLIMREK

Klimaatacademie melkveehouderij 

Welkom in de online klimaatacademie voor de melkveehouderij! Hier kom je meer te weten over klimaatmaatregelen.

Wegwijs in klimaatmaatregelen   

Heb je net een klimaattraject achter de rug en wil je meer weten over de maatregelen die daaruit kwamen? Of ben je gewoon benieuwd welke maatregelen jij als melkveehouder kan nemen?  Op onze klimaatmaatregelendatabank vind je er alles over. In deze databank verzamelen we alle maatregelen die we binnen Klimrek evalueerden. In onze fiches zetten we alle voor- en nadelen per maatregel op een rijtje en leggen we je uit hoe we de impact van elke maatregel doorrekenen in de carbon footprint van jouw bedrijf. Daarnaast verzamelen we er per maatregel tips, nuttige websites en publicaties die jou kunnen helpen om deze maatregelen succesvol toe te passen.  

Ga naar de klimaatmaatregelendatabank    

Karel D'hooghe, piloot-melkveehouder binnen het Klimrekproject, legt jou graag uit welke maatregelen op zijn bedrijf het verschil konden maken:

Leren van ervaringsdeskundigen  

Mooi in theorie, maar hoe zit het met de praktijk? Tijdens lerende netwerken brengen we landbouwers en experten samen rond een specifiek thema. Waarop moet je letten? Hoe pakken collega landbouwers het aan? Tijdens een veldbezoek of studieavond delen we kennis en ervaring. Wil je deelnemen aan een lerend netwerk rond een specifiek thema? Geef ons dan een seintje via mail of spreek er jouw klimaatconsulent op aan.  

Meer over afgelopen bijeenkomsten van lerende netwerken, vind je hieronder:  

Lerend netwerk graskuilkwaliteit 

Bijeenkomst 1: teelttechnische aandachtspunten voor een goede gras(klaver)kuilkwaliteit

klimaatroadshow toont haalbare klimaatoplossingen

Als landbouwer zijn de natuurelementen de werktuigen bij uitstek die terug te vinden zijn in jouw gereedschapskist. Maar wat doe je als de inhoud van die kist hoe langer hoe onvoorspelbaarder lijkt te worden? Met onze klimaatbus gingels we langs bij zes landbouwbedrijven die haalbare klimaatmaatregelen namen zonder hun verdienmodel uit het oog te verliezen over verschillende sectoren heen. We hebben dus niet enkel aandacht voor wat jij kan doen voor het klimaat, maar ook voor wat het klimaat kan doen voor jou. We bezochten drie landbouwbedrijven in regio Antwerpen; Meer Fresh, Boomkwekerij Antoine Wouters en Boerenijsje en drie landbouwbedrijven in regio West-Vlaanderen; Jerseyhoeve, Ivaco en 't Geysenhof.

klimaatroadshow oost

klimaatroadshow west

 

Inspiratietour “Duurzame mestopslag”

Op woensdag 8 maart gingen we, samen met 13 geïnteresseerden, op tour naar Nederland om er inspiratie op te doen over duurzame mestopslagsystemen in de melkveehouderij.

Lees er hier meer over.