KLIMREK

Klimaatacademie akkerbouw met aardappelen in het teeltplan

Welkom op de online klimaatacademie voor akkerbouw! Hier kom je meer te weten over klimaatmaatregelen voor jouw sector.

Wegwijs in klimaatmaatregelen   

Heb je net een klimaattraject achter de rug en wil je meer weten over de maatregelen die daaruit kwamen? Of ben je gewoon benieuwd welke maatregelen jij als akkerbouwer kan nemen?  Op onze klimaatmaatregelendatabank vind je er alles over. In deze databank verzamelen we alle maatregelen die we binnen Klimrek evalueerden. In onze fiches zetten we alle voor- en nadelen per maatregel op een rijtje en leggen we je uit hoe we de impact van elke maatregel doorrekenen in de carbon footprint van jouw bedrijf. Daarnaast verzamelen we er per maatregel tips, nuttige websites en publicaties die jou kunnen helpen om deze maatregelen succesvol toe te passen.  

Ga naar de klimaatmaatregelendatabank

Aan de slag!

Om jou te helpen om concreet met klimaatmaatregelen aan de slag te gaan, organiseren we regelmatig demomomenten, lerende netwerken, webinars rond specifieke maatregelen.

 • Klimaatroadshow toont haalbare klimaatoplossingen

  Als landbouwer zijn de natuurelementen de werktuigen bij uitstek die terug te vinden zijn in jouw gereedschapskist. Maar wat doe je als de inhoud van die kist hoe langer hoe onvoorspelbaarder lijkt te worden? Met onze klimaatbus gingels we langs bij zes landbouwbedrijven die haalbare klimaatmaatregelen namen zonder hun verdienmodel uit het oog te verliezen over verschillende sectoren heen. We hebben dus niet enkel aandacht voor wat jij kan doen voor het klimaat, maar ook voor wat het klimaat kan doen voor jou. We bezochten drie landbouwbedrijven in regio Antwerpen; Meer Fresh, Boomkwekerij Antoine Wouters en Boerenijsje en drie landbouwbedrijven in regio West-Vlaanderen; Jerseyhoeve, Ivaco en 't Geysenhof.
  klimaatroadshow oost
  klimaatroadshow west

 • Webinar: leerrijke tools voor een klimaatrobuust akkerbouwbedrijf

  Op 21 augustus 2023 organiseerden we een webinar, waarbij de resultaten voor de sector akkerbouw werden uiteengezet en  het podium werd gegeven aan twee interessante tools om te werken aan een klimaatrobuust akkerbouwbedrijf. 
  Herbekijk hier de opnames en presentaties